Voordelen groendak

Waterbeheer
Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 60% van het regenwater kan opnemen en terug afgeven in de atmosfeer. Een groendak zorgt dus voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert.

Een middel om met name de piekbelasting van de hemelwaterafvoer te verminderen is de toepassing van begroeide daken. Begroeide daken zijn daken met een bodemlaag die beplant is. Dit kunnen daktuinen zijn of grasdaken, maar tegenwoordig vooral sedum- of mosdaken.

Beide laatste daken hebben een relatief laag gewicht en zijn redelijk onderhoudsvrij.

Dakbegroeiing heeft een drieledige werking voor de waterhuishouding; ten eerste wordt het verhard oppervlakte beperkt, ten tweede wordt door de bodemlaag het regenwater vastgehouden en ten derde vindt er een eerste zuivering plaats.

De effecten hiervan zijn eveneens drieledig: door verdamping hoeft er (uiteindelijk) minder regenwater te worden afgevoerd, daarnaast wordt de afvoer van regenwater in de tijd vertraagd en ten slotte is het afstromend regenwater schoner. Dit gedeeltelijk gezuiverd water noemt men ‘grijs water’. De opvang van dit grijs water in een tank laat toe om een dubbel waterleidingnet te creëren waarbij het ene net instaat voor het drinkwater en het ‘grijze’ net water levert voor de schoonmaak, toiletten, wasmachines, etc..

Bij een gemengd rioleringsstelsel leiden deze effecten er toe dat er minder water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat. Dit water is bovendien minder verdund, waardoor de zuivering beter werkt. Door de vertraging in de tijd worden overstorten van vervuild rioolwater op het oppervlaktewater voorkomen!

Waterbufferende werking

Een begroeid dak kan, in meer of mindere mate, water bufferen voor de korte termijn (een paar uur tot enkele dagen). Hierdoor worden piekafvoeren bij stortbuien voorkomen en vindt er verdamping plaats, en/of voor de lange termijn (meerdere maanden tot een jaar), waardoor natuurlijke watervoorziening vrijwel altijd aanwezig is.

De waterbuffercapaciteit van een begroeid dak is sterk afhankelijk van de opbouw van het dak. Alle begroeide daken hebben een substraat met daarin planten geworteld, soms is een drainagelaag voor de opslag en/of afvoer van overtollig water mogelijk. De opbouw (materiaal, vorm en dikte) van deze lagen is doorslaggevend voor de buffercapaciteit, de tijdsvertraging en de uiteindelijke hoeveelheid afstromend regenwater. Bij al onze producten in de webshop vind je de eigenschappen m.b.t. waterbuffering. Bekijk deze goed voordat je een keuze maakt.

Levensduur dakbedekking
Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking. Het schadelijke effect van het directe zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint.

Een groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking. De gelaagde opbouw beschermt de dakbedekking namelijk tegen schadelijke effecten van direct zonlicht en de regen, verkleint temperatuurschommelingen van het dak en beschermt tegen beschadiging door hagel of wind.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een groendak binnen 8 tot 15 jaar is terugverdiend. Waar een conventioneel dak gemiddeld eens in de twintig jaar dient te worden vervangen, zal een groendak al snel drie keer zo lang meegaan. Doordat een groendak zorgt voor een langere levensduur van de onderliggende dakbedekking is een groendak een investering die zichzelf terugverdient!

Gezondheid
Rondvliegende stofdeeltjes worden opgevangen en door de productie van zuurstof wordt de lucht gezuiverd. Het werkt luchtzuiverend voor onzichtbare luchtpollen en stofdeeltjes. Meer groen zorgt voor een beter leefmilieu.

Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Onderzoek heeft aangetoond dat groene daken in staat zijn om cadmium, koper, lood en zink op te nemen. En hierbij geldt:

hoe intensiever het groen, hoe groter het effect.

Fijnstof in de lucht is een van de grootste gevaren voor de volksgezondheid. Het veroorzaakt hartproblemen en verergert longziektes. Het RIVM heeft berekend dat jaarlijks 18.000 mensen in Nederland voortijdig overlijden door korte termijn blootstelling aan fijnstof.

Groen draagt ook bij aan het tegengaan van de effecten van klimaatverandering door het vastleggen van CO2 . CO2 is een gasvormige stof die voornamelijk ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen. De laatste eeuw is de hoeveelheid CO2 in de lucht sterk toegenomen. De toename van CO2 wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Het is algemeen bekend dat planten CO2 absorberen. Een vierkante meter groen is voldoende voor het verwijderen van de emissie van één auto.

Biodiversiteit
Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat an. Eius lorem tincidunt vix at, alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Vel pertinax sensibus id, error epicurei mea et. Mea facilisis urbanitas moderatius id. Vis ei rationibus definiebas
”Warmte
Subsidie
In deze tijden van verduurzaming helpen de subsidie regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten. In duurzame en klimaatadaptieve gemeenten wordt subsidie gegeven voor het groene dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groendak.

Via onderstaande zoekfunctie vind je de meeste subsidie regelingen. Staat jouw stad of dorp er niet bij? Zoek dan op de website van jouw gemeente!

Welkom op de website van Groendakbrabant.nl, uw groendak leverancier bij uitstek. De site is nog niet geheel operationeel echter achter de schermen zijn we wel druk bezig met het uitleveren van sedumdaken. Stuur ons gerust een bericht via de contactpagina. Sluiten